8 kebaikan ebook

Buku elektronik berbanding buku kertas. 8 kebaikan e-book yang perlu anda tahu

Anda tidak boleh lari dari teknologi, ianya memasuki semua bidang kehidupan manusia. Malah sebuah buku yang selesa tidak kelihatan tradisional. Pada masa ini, ada beberapa cara untuk membaca buku: di atas kertas, di telefon atau dari tablet, mendengar buku audio atau membaca dari e-buku. Persoalannya secara semula jadi timbul, mana yang lebih baik? Kami akan segera menghapus bacaan dari telefon dan tablet dari senarai, tidak mudah dan mata cepat letih, kami akan membuang buku audio, kerana mereka tidak dapat dibandingkan dengan media visual. Mari bandingkan kertas dan e-buku , perhatikan kelebihan dan kekurangannya.

Buku elektronik berbanding buku kertas. Kelebihan dan kekurangan e-buku
Buku elektronik berbanding kertas
Orang di seluruh dunia menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan monitor komputer atau peranti lain. Tetapi adakah ini bermaksud bahawa buku kertas membolehkan mata untuk bersantai, atau secara drastik disapih dari buku elektronik? Percaya atau tidak, terdapat banyak kelebihan untuk eBook.

8 kebaikan e-book
Tidak satu pokok pun dicederakan!
Peningkatan terpenting dalam perbahasan mengenai faedah e-buku. Mereka tidak dibuat dari pokok. Ini baik untuk persekitaran dengan beberapa cara:

Muat naik 1000 buku ke dalam e-buku, dan buku itu tidak akan dibuang setelahnya;
Pokok adalah paru-paru planet kita. Kita mesti menjaga dan melindungi mereka;
Lebih banyak tenaga dibelanjakan untuk menghasilkan dan menghantar satu buku. Lebih mudah memuat turunnya ke media elektronik.
Pencarian boleh didapati dalam e-buku
Selalunya dalam buku, atau artikel panjang, kita tersesat dalam nama atau peristiwa. Buku elektronik membolehkan kita mencari maklumat yang kita perlukan dengan cepat dan tidak kehilangan makna cerita.

E-book untuk membantu! Sekiranya anda terlupa siapa watak ini kerana kali terakhir anda membaca buku ini 3 minggu yang lalu, cukup gunakan carian untuk mengingatkan anda.

E-book adalah ringkas
Ini adalah kelebihan yang sangat disukai semua orang. Bawa beberapa buku sekaligus, tanpa berfikir atau memilihnya! Mereka ada di sini, bersama anda, pada peranti anda.

Seluruh perpustakaan berada di tangan anda! Novel kecil juga boleh dimasukkan ke dalam beg anda. Tetapi ada buku yang mustahil dibawa bersama anda. Ini berlaku untuk literatur rujukan dan novel besar.

Baca buku dalam kegelapan
Bagi sesetengah orang, ini adalah kelebihan besar. Baca di tempat tidur tanpa mengganggu pasangan anda, dan anda juga tidak perlu bangun dan mematikan lampu sebelum tidur. Bacalah kepada kanak-kanak pada waktu malam di bawah cahaya tanglung berwarna, tanpa lampu. Tiada lagi lampu yang terang sebelum tidur.

Tukar saiz fon
Mungkin ini bukan kelebihan utama e-book, tetapi jika anda mempunyai penglihatan yang lemah, atau anda hanya letih, setelah seharian di tempat kerja di monitor, sangat mudah apabila saiz fon lebih besar.

Tambahkan nota pada e-book
Kelebihan lain dari e-buku. Untuk membuat catatan dalam e-book, anda perlu mempunyai pen atau pensil dengan anda, yang tidak selalu mungkin.

Buka pautan
Sekiranya pengarang buku itu meninggalkan pautan dalam versi elektronik buku, sangat baik jika anda mempunyai akses penuh ke semua maklumat yang diperlukan dari satu klik.

Muat turun segera
Sekiranya anda memerlukan buku baru, muat turun sahaja. Muatkan buku di bilik mandi atau baju tidur anda. Tidak perlu berpakaian dan pergi ke kedai.

E-book lebih murah
Tanpa pengeluaran dan pengangkutan, persekitaran bukan satu-satunya perkara hijau yang anda simpan. E-book adalah cara yang ekonomik untuk menjadi cacing buku.

Video dan audio
Kelebihan besar yang kami pegang hingga akhir. Beberapa model elektronik mempunyai akses ke fail multimedia.

E-book adalah cara terbaik untuk mempunyai keseluruhan perpustakaan dengan anda yang sesuai dengan beg tangan anda. Anda akan selalu mempunyai masa untuk membaca beberapa baris sambil berdiri di lampu isyarat, atau keseluruhan bab sambil menunggu giliran anda. Mengapa belum menjadi perkara biasa?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *