Mengapakah e-buku lebih baik dan lebih senang daripada kertas?

Jadi mengapa begitu banyak orang lebih suka e-buku? Apakah peranti ini? Dan mengapa mereka begitu selesa?

Sejak tahun 2007, pasaran e-book telah berkembang dengan pesat. Pada masa ini, pembaca pertama dengan skrin yang dibuat menggunakan teknologi “dakwat elektronik” mula muncul. Pengguna menghargai pencapaian teknikal ini, dan buku-buku ini kini semakin menggantikan buku kertas tradisional.

E-book (pembaca atau pembaca) adalah peranti yang tergolong dalam kumpulan komputer tablet yang sangat khusus yang membolehkan anda membaca, melihat, mengedit dan menyimpan dokumen. E-book berbeza dari tablet biasa dengan jangka hayat bateri yang lebih lama, serta layar khas yang dibuat menggunakan teknologi E-link (“kertas elektronik” atau “dakwat elektronik”). Skrin e-book tidak menyala, ia kelihatan seperti selembar kertas biasa, jadi anda tidak dapat membaca buku seperti itu dalam gelap, begitu juga dengan kertas biasa. Banyak pembaca moden dilengkapi dengan skrin sentuh, yang menjadikan penggunaan peranti seperti itu lebih mudah.

Pembaca moden membenarkan bukan sahaja membaca buku, tetapi juga mendengar muzik dan radio, melayari Internet, bermain permainan mudah, dan memuat turun buku terus ke peranti.

elektronnie knigi udobnie

Mari kita pertimbangkan kelebihan utama e-book berbanding yang pertama.
1. Pembaca mudah alih dan padat. Ingatan mereka membolehkan mereka menyimpan perpustakaan besar. Oleh itu, semua buku yang anda perlukan sentiasa ada di hujung jari anda. Anda boleh melupakan kamus dan ensiklopedia yang banyak, semua yang anda perlukan akan terkandung dalam satu peranti kecil. Adalah senang untuk membawa e-book bersama anda di jalan raya, dan dengan cara yang membosankan, ia adalah kaedah terbaik untuk meluangkan masa.

elektronnie knigi udobnie 2

2. E-book membolehkan pembaca menyesuaikan parameter paparan teks sesuai dengan keinginannya : memilih jenis huruf, menambah atau menurunkan teks. Sangat senang bagi orang yang mempunyai masalah penglihatan Anda hanya boleh menambah saiz fon dan tidak perlu risau untuk menguraikan huruf kecil. Pengguna menerima maklumat dalam bentuk yang sesuai untuknya. Sayangnya, buku kertas tidak dapat memberi orang peluang seperti itu – semuanya di sini bergantung kepada kehendak penerbit.

3. E-book sangat senang dilayari. Teks boleh ditanda buku dan dijelaskan, diikuti oleh pautan pautan, dan fungsi carian membolehkan anda mencari maklumat yang anda perlukan dengan cepat. Pembaca juga dilengkapi dengan synthesizer ucapan khas yang dapat membunyikan buku.

elektronnie knigi udobnie 6

4. Biasanya buku dalam bentuk elektronik lebih murah daripada dalam bentuk kertas. Oleh itu, pembaca membolehkan anda menjimatkan banyak. Dan ada buku yang umumnya diberikan kepada pengguna secara percuma.

5. Pembaca boleh dihubungkan ke Internet , yang bermaksud bahawa buku apa pun dapat diperoleh pada bila-bila masa. Tidak perlu pergi ke kedai buku atau perpustakaan, muat turun fail ke peranti anda.

6. E-buku selamat sepenuhnya bagi penghidap asma dan alahan. Tidak seperti buku bercetak, mereka tidak mengumpulkan habuk kertas.

7. Juga, e-book membantu melestarikan hutan , kerana pengeluarannya tidak memerlukan kayu.

elektronnie knigi udobnie 77

E-buku moden membaca banyak format dokumen elektronik. Mereka memberi pengguna kemampuan untuk menyesuaikan tingkat penyegaran layar secara bebas, menyesuaikan prestasi bateri. Di banyak pembaca, beberapa program membaca dipasang sekaligus, dan pengguna dapat memilih yang paling sesuai untuk dirinya sendiri.

Beberapa e-buku sungguh menakjubkan. Contohnya, peranti yang dibuat menggunakan teknologi OLED dan dilengkapi dengan skrin fleksibel khas. Novel terbaru ialah buku eRoll, yang boleh digulung ke dalam tabung dan dimasukkan ke dalam kotak khas. Peranti sedemikian menyerupai majalah kertas biasa, dan anda selalu dapat membawanya bersama anda, walaupun di poket anda, bahkan di dalam beg tangan anda.

Jadi, kelebihan e-book berbanding buku kertas adalah jelas dan tidak dapat dinafikan. Sudah tentu, banyak orang yang tidak biasa akan lebih suka buku tradisional yang menggegarkan halaman dan mengekalkan bau tinta. Terdapat daya tarikan istimewa dalam semua ini. Buku kertas tidak akan hilang sepenuhnya, tetapi buku-buku itu akan digunakan lebih jarang daripada sebelumnya. Walau apa pun, setiap orang mempunyai pilihan masing-masing, dan pilihan terakhir tetap ada pada pengguna.

Don’t Stop Here

More To Explore

6 soalan dan jawapan mengenai e-book

Kami menerangkan bagaimana untuk tidak tersilap dengan pilihan Membaca hanya di atas kertas adalah mahal. Buku versi digital berharga beberapa kali lebih murah daripada edisi

Apa itu e-book: peranti atau fail

E-reader adalah peranti seperti tablet yang membolehkan anda membaca pelbagai buku dalam bentuk elektronik. E-book juga mempunyai nama lain: pembaca, buku digital, pembaca (yang terakhir,